• Anasayfa
  • Favorilere Ekle
  • Site Haritası
Kur'an İncelemeleri

 
Site Menüsü

Suların Arasındaki Engel - Örnekler





Suların Arasındaki Engel - Örnekler


Kuran da birbirine karışan farklı tuz yoğunluğundaki suların birbirine kavuşmasına rağmen birbirlerine karışmadığı günümüzde kanıtlanmıştır. Bu konudaki ayetlerin ardından bilimsel keşifleri paylaşacağız.


Ayetler
53.İki denizi birbiri üstüne salan O’dur. Bu tatlı ve ferahlatıcı, bu tuzlu ve acıdır. Ve ikisinin arasına karışmalarını önleyen bir sınır olarak engel koymuştur. (Furkan Suresi 53)


19.İki denizi birbirine kavuşmak üzere salıverdi. 20Aralarında bir engel vardır, birbirlerine geçip karışmıyorlar. (Rahman 19-20)


61.Onların ortak koştuğu şeyler mi hayırlıdır ya da yeryüzünü barınak yapan, aralarında nehirler oluşturan, onun için sabit dağlar koyan ve iki deniz arasına engel koyan mı? Allah ile beraber bir ilâh mı var? Tam tersi onların çoğu bilmiyorlar. (Neml 61)


12.İki deniz de eşit olmuyor; şu tatlıdır, hararet keser ve içerken kayar; şu da tuzludur, yakar kavurur. Her birinden de taze bir et yersiniz ve giyeceğiniz bir süs çıkarırsınız. O’nun armağanlarından hakkınız olanı arayasınız ve kendinize verilen nimetlerin karşılığını ödersiniz diye onda suyu yara yara giden gemileri de görürsün. (Fatır 12)




1. En Büyük 6. Nehir Boğaz'ın Altından Karadeniz'e Akıyor

Karadeniz'in altında büyük bir sualtı nehri keşfedildi. Nehir, Akdeniz'den Boğaz yoluyla Karadeniz'in derinliklerine dökülüyor. Karadeniz'in altında keşfedilen sualtı nehri, Akdeniz'den Boğaz yoluyla Karadeniz'in derinliklerine dökülüyor. Bu şimdiye kadar bulunan tek aktif su altı nehri.





İstanbul Boğaz'ından Karadenize akan nehir tespit edildi.



Denizin 35 metre derinliğindeki sualtı nehrinde sular hızla ve yeryüzündeki benzerlerinde olduğu gibi akıyor. Bilim adamlarına göre, taşıdığı su itibarıyla dünyanın en büyük altıncı nehri.


Yer yer 800 metre genişliğe ulaşan ve deniz yatağı boyunca akan nehrin üzerinde kanallar ve şelaleler bile var. Nehrin suyu çok yüksek oranda tuzlu ve bol miktarda tortu taşıyor.


İngiliz Leeds Üniversitesi uzmanları, ilk kez robot bir denizaltı aracı kullanarak deniz yataklarında bulunan kanallar üzerinde çalıştılar.


Karadeniz'in dibindeki derin kanallar boyunca akan ve suyu oldukça tuzlu olan bu nehir, aynı yeryüzündeki gibi taşkın ovaları yaratıyor.


Leeds Üniversitesi'nden Dr. Dan Parsons, Sunday Telegraph'a şu açıklamayı yaptı:

"Nehirdeki su etraftaki deniz suyundan daha yoğun, çünkü daha yüksek tuzluluk oranına sahip. Çok fazla çökelti taşıyor. Nehir, denizin derinliklerindeki düzlükleri aynı yeryüzündeki nehirler gibi katediyor. Derin düzlüklere deniz dünyasının çölleri diyebiliriz. Kanallar, bu çöllerin ihtiyaç duyduğu besin ve diğer bileşenleri taşıyor." Sualtı devi, 3D teknolojisiyle bu şekilde görünüyor.


Bu keşif, bilim adamlarının derin denizlerde nasıl bir yaşam olduğunu ve karaya yakın, besin açısından zengin sulardan uzaktaki derin okyanuslarda yaşamın nasıl yönetildiğini anlamasını kolaylaştıracak.



https://www.ntv.com.tr/turkiye/en-buyuk-6-nehir-bogazin-altindan-akiyor,WJQLaYw13UeVdgsQ6r0G2Q 17.02.2019 tarihli erişim






2. Okyanuslar Altında Dev Tatlı Su Rezervleri

Bilim insanları okyanusların altında dev yeraltı su rezervleri buldular.


Rezervlerin gelmekte olan küresel su krizini engellemeleri bekleniyor. Son bilgilere göre Avustralya, Çin, Kuzey Amerika ve Güney Afrika okyanuslarındaki kıta kenarlarında yaklaşık olarak 500.000 kilometreküp su bulunuyor. Yeni bulgu Nature dergisindeki yazıya göre su kıtlığı tehdidi altında bulunan bölgeleri on yıllar boyu hayatta tutabilecek. Suyun hacmi geçen yüzyılda 1900 yılından beri yeraltından çektiğimiz miktardan yüz kat fazla diyor uluslararası araştırmanın başyazarı Vincent Post (Adelaide Flinders Üniversitesi).


Yeni bulgu sayesinde kuraklığın ve devam eden su kıtlığının en azından hafifleyebileceği düşünülüyor. BM Su Ajansı’nı göre su kıtlığı dünyadaki tüm kıtaları ilgilendiriyor ve tüm insanların en az yüzde kırkını gündelik yaşamında etkiliyor. Özellikle de tarımda yapılan sulamalar ve et üretimi için çok miktarda su rezervleri boşaltılıyor. Bu nedenle akut su kıtlığı çekenlerin sayısı 2030 yılına dek yüzde kırk yediye çıkacak. Yeni bulunan su rezervleri, deniz seviyesinin günümüzden çok düşük olduğu ve kıyıların daha açıklara doğru uzandığı geçen yüz bin yıllar içinde oluşmuş. Her yağmur yağdığında su toprağın altına süzülerek bölgelerdeki su rezervlerini doldurmuş. 20.000 yıl kadar önce plato buzullarının erimeye ve deniz seviyesinin de yükselmeye başlamasıyla bu bölgeler denizlerle kaplanmış. Denizlerin altındaki tatlı su rezervlerinin, karadaki yeraltı su rezervlerine benzediği söyleniyor. Suyun tuz içeriği içilebilir suya dönüştürülebilecek kadar az diyor Post. Denizler altındaki yeraltı su rezervleri petrol ve gaz gibi platformlarla çekilebilir ya da karadan veya yeraltı su rezervlerinin yakınında bulunan bir adada gerçekleştirilecek sondajlarla elde edilebilir diyor araştırmacılar. Ancak denizler altındaki tatlı su rezervlerinden yararlanılabilmesi için kirliliğin önlenmesi gerekiyor. Bu örneğin, petrol ve gaz aramaları sırasında veyahut da karbondioksitin deniz diplerinde depolanması halinde gerçekleşebilir ki bu da suyun kalitesini etkileyebilir.




http://www.cumhuriyet.com.tr/haber/bilim_ve_teknoloji/25379/Okyanuslar_altinda_dev_tatli_su_rezervleri.html 18.02.2019 tarihli erişim.




3. Okyanusta akan nehir adeta büyülüyor

İspanyolcada “Küçük Melek” anlamına gelen “Cenota Angelita” isimli sualtı nehrine, Meksika’nın güneyindeki Tulum arkeolojik bölgesinden 10 ila 15 dakikalık bir dalışla ulaşılabiliyor.

11 Ağustos 2013 / 00:04



Meksika'daki Yucatan yarımadası açıklarında okyanusun dibindeki nehir görenleri hayran bırakıyor.


İspanyolcada “Küçük Melek” anlamına gelen “Cenota Angelita” isimli sualtı nehrine, Meksika’nın güneyindeki Tulum arkeolojik bölgesinden 10 ila 15 dakikalık bir dalışla ulaşılabiliyor.


Sualtı nehri türünün nadir örneklerinden biri. Nehrin tatlı suyu ile denizin tuzlu suyunu ince bir hidrojen sülfat katmanı birbirinden ayırıyor.


Nehir kenarında bulunan ağaçlar ve bitkiler de su altındaki bu manzarayı gerçeküstü kılıyor.




Meksika Yucatan yarımadası açıklarında okyanusun dibindeki nehir
Cenota Angelita





Meksika Yucatan yarımadası açıklarında okyanusun dibindeki nehir
Cenota Angelita








https://www.gercekbilim.com/denizin-altindan-akan-nehir-ve-angelita-obrugu/ 17.02.2019 tarihli erişim




https://www.natureworldnews.com/articles/32073/20161116/deadly-beautiful-underwater-river-mexico-adventure-extreme-divers.htm 17.02.2019 tarihli erişim




https://www.sciencealert.com/divers-are-exploring-this-giant-underwater-river-shrouded-in-a-cloud-of-toxic-gas 17.02.2019 tarihli erişim





Yorumlar - Yorum Yaz
Site Haritası
Takvim